Overlooking a cove in mid-coast Maine, this six acre property features a coastal forest ecology, tidal and inland wetlands. The landscape architect’s role in the project included siting the high-performance ‘Passive House’ cabin while capturing views of Casco Bay and maintaining a low impact approach to the site design. The use of local and salvaged materials was a priority in the project.

A 600’ long driveway graciously meanders through the oak and spruce forest with careful attention to preserving important trees. All utilities are placed underground along the driveway further minimizing disturbance to the native vegetation. The parking is set off from the house enhancing the bucolic setting; an inviting native cedar boardwalk spans a restored wetland area leading to salvaged granite paving stones and the house entrance.

A steel edged and beach cobble drip strip surrounds the substantial overhangs of the house. Salvaged granite retaining stones at the edge of the house accommodates the elevated grade at the septic field and associated infrastructure. Low mow seed mixes allow for minimal maintenance. Views to the water were carefully created while maintaining the integrity of the shoreline zone. Path edgers from salvaged birch logs invite one to the beach trail. Rustic bog ‘bridges’ span the wetland and lead to the shoreline where the owners enjoy swimming, kayaking and birding.


Architect | George Penniman Architects
Ecologist | Tim Forester
Photography | Naomi C. O. Beal | Anne Lacouture Penniman

Coastal Woods Landscape
Residential