A new year-round family home replaced a summer cottage on this dramatic peninsula site extending into Long Island Sound. Given the beauty and sensitive ecology, the landscape architect practiced restraint in the site development, editing out invasive vegetation while protecting the few sculptural trees that provide shade and framing of the distant views.

Extending across the south side of the house, a simple elevated bluestone terrace is retained by a native granite seat wall and provides a gathering space for the active life of three generations that share this property. Following the undulating edge of the shoreline and weaving among the granite outcrops, beds of native salt tolerant shrubs, grasses and perennials punctuate and enhance the foreground water view.

Peninsula House
Residential 2