As a former blast site cleared of vegetation, the grounds of this independent living cottage were severally disturbed and unstable. The exposed ledge and steep slopes were incorporated as dynamic site elements guiding the choice of resilient, indigenous plantings characteristic of dry, rocky outcroppings. Native granite retaining walls doubling as seat walls and granite slabs provide reinforced planting terraces that articulate a series of intimate garden spaces.

A staggered bluestone path playfully encourages interaction with the landscape and focuses attention on thoughtful details such as a variation in planting and ledge conditions. Native shrubs and trees re-establish habitat and provide seasonal interest, connecting residents to their natural surroundings.


2015 CTASLA Honor Award

Blast Site Landscape
Planning | Restoration