Our objective included connecting an aging population to nature and encouraging mobility; habitat development for birds and pollinators served as an added benefit of the project. Improvements to this assisted living facility included a redesigned entrance, a stroll garden, bocce court, ornamental and native plantings at property edges and open-air courtyards. A traditional cross-rail fence along the busy road and curved stone walls flanking the drive entry define the hidden and frequently missed entrance. Visitors are directed toward the building entrance by the fence and an allée of red maple trees. A garden with spring-flowering crabapple trees and perennials transforms a monotonous turf traffic circle at the building entrance. New benches and a brick path allow residents to sit outdoors waiting for the arrival of friends and family.

An undifferentiated lawn area is transformed into a stroll garden. An undulating brick path encourages access to the park-like landscape including: shade trees, perennial garden, native and ornamental woodland plantings. A bocce court supports both social interaction and outdoor recreation. The addition of an evergreen hedge screens the parking lot from the stroll garden providing a feeling of oasis. Enclosed courtyards are transformed by the addition of trees, shrubs and perennials. These enhancements allow residents, staff and visitors to experience nature in all seasons and a an improved quality of life.


Saybrook at Haddam, Assisted Living
Commercial | Institutional